Waarom zou je alleen gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal gebruiken?

Gebarenstem stelt je een vraag terug: waarom niet? Waarom zou je niet meteen de gebaren aanleren die uit de officieel erkende Nederlandse Gebarentaal komen?

Voor jou als horende ouder zal het misschien niet veel uitmaken welke gebaren je gebruikt voor je horende kind. Je kind zal jou evengoed wel begrijpen omdat het je ook kan horen. Voor gebarentaalgebruikers maakt het echter wel degelijk uit of wij alleen gebaren gebruiken die uit de Nederlandse Gebarentaal komen. Wanneer je iemand ontmoet die afhankelijk is van gebaren om te kunnen communiceren, zal blijken dat je met willekeurige gebaren niet uit de voeten kunt. Wanneer meer mensen kennismaken met de Nederlandse Gebarentaal (NGT), helpen we samen het isolement van gebarentaalgebruikers opheffen en kunnen we actief bijdragen aan een meer geïntegreerde gemeenschap. De volgende ervaring van een moeder van een doof kind illustreert dit prachtig:

‘Ik was in de supermarkt waar een ander kind met mijn dove zoon ging gebaren. Ik werd verrast door de interactie tussen de kinderen omdat ze pas ongeveer anderhalf jaar oud waren en elkaar direct leken te begrijpen. Mijn zoon wees naar het andere kind en gebaarde MEISJE. Ik kwam erachter dat het andere kind horend was, met horende ouders die Babygebaren gebruikten. Dit is wat ik alleen maar kan hopen voor de toekomst van mijn kind: dat zijn taal net zo gewoon is als elke andere taal’ Annemieke van Kampen, moeder van Bob

Overigens zijn er steeds meer Kinderdagverblijven die werken met Baby- en kindergebaren en daarbij de gebaren gebruiken uit de Nederlandse Gebarentaal. Wanneer je de tijd en aandacht neemt om je kind gebaren te leren, zou het dan niet prachtig zijn als het op het Kinderdagverblijf in dezelfde taal kan communiceren?